"Honken" fick tusentals beundrarbrev

Det är aldrig för sent för memoarer.

Så resonerar i varje fall 1960 och 1970-talets målvaktsfantom Leif ”Honken” Holmqvist, i dag 77 år. Han  berättar om sitt hockeyliv i biografin ”Stolparna var mina bästa vänner” . En klassisk replik till frågvisa journalister 1967 när hans backar i Tre Kronor inte var närvarande vid en landskamp på Johanneshov.

Boken är ett tidsdokument från barndomen i Gävle på 1940-talet. 

Leif Honken Holmqvist, en av våra främsta hockeymålvakter. Notera - Han använde inte ansiktsmask förrän 1972 när det blev obligatoriskt,

Talangen Leif har uppmärksammats av AIK och dåvarande värvarbasen Helge Bemer ringer upp pappa Erik och lämnar ett erbjudande som vinner familjens, och Leifs gillande.

-Vi erbjuder Strömsbro IF 17 500 kronor plus att vi säkerställer arbete och boende.

på ”fel sida” i Gävle

Brynäs storhetstid hade rullat i gång i mitten av 1960-talet, men var du uppväxt på ”fel sida” om Testeboån kunde Brynäs aldrig bli aktuellt. Det var pappa Erik och Leif rörande överens om.

Väl i Stockholm började Leif arbeta på Skanska och var med och byggde TV-huset på Gärdet. Framför allt blev han ”Honken” med svenska folket ,  hans popularitet, och kärlek hos svenska folket,  var av sådant slag att nutida hjältar som ”Foppa” eller ”Sudden” kan slänga sig i väggen..

Beundrarbreven kunde räknas i tusentals, och oftast räckte det med ”Honken” Stockholm för att dåtidens PostNord skulle hitta mottagaren. Ja, än i dag kommer önskemål autograf, fast numér är postadressen sedan länge Jönköping.

VM-turneringarna på Johanneshov, 1969 och 1970, var folk - och TV-fester som vi i dag bara kan drömma om. Tre Kronor på silverplats två år i rad,  och med ”Honken” som folkhemmets hjälte nummer ett.

Petrovs son skriver

Tillsammans med sina medförfattare Andreas Slätt och Janis Petrov, den sistnämnde son till dåvarande Sovjet stjärncenter. Vladimir Petrov  (1947-2017),  två OS-guld och nio VM-guld och en fasa för ”Honken” och Tre Kronor, tecknas i boken ett rikt och omväxlande hockeyliv.

I boken påminns vi om ”Honkens” ovilja att bära ansiktsmask. 

1972 blev mask obligatoriskt, för honom var mask ett otyg, han hävdade att sikten försämrades markant. Han tvingades acceptera nyordningen och hade under karriärens sista år tre olika masker, varav den ena sitter upphängd i Kinnarps Arena i Jönköping, vit bakgrund med röd mustasch.

  221 stygn i ansiktet är ett minne från karriären, ett annat otrevligt minne en flygkatastrof utanför Paris 1974, 346 människor omkom. ”Honkens” dåvarande lag, London Lions, skulle ha var ombord, men en busschaufför som försovit sig innebar att laget missade avgången.

När rubrikerna var feta i slutet av 1960-talet, och när Sven Tumba och Ulf Sterner uppvaktades av NHL-lag tändes en proffsdröm även hos ”Honken”, Han bjöds in av Boston, ett kontrakt låg klart, men Helge Berglund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, hotade med avstängning på livstid.

-Skriver du på, kan du glömma spel i Tre Kronor, hotade Berglund.

Fick 200 kr när han höll nollan

För hockeynostalgiker är ”Honkens”  bok väl värd sin plats bokhyllan.  En statistikdel hade höjt läsvärdet ytterligare.

 I ”Honkens” sista spelarkontrakt med AIK, säsongen 1974-75 redovisas att ”Honken” erhöll 200 kr i varje tävlingsmatch han höll nollan!  Målvaktslegendaren spelade sina sista matcher för Hanhals 1981 i Hockeytvåan,  som 39-åring för att hjälpa gamla Tre Kronor kompisen Nils ”Nicke” Johansson som fått målvaktsproblem.

Sådan var, och är ”Honken”, alltid hjälpsam och vänlig. Hans minne lever kvar i svensk ishockey då han årligen delar ut sitt pris ”Honken Trophy” i samarbete med Hockeyjournalisternas Kamratförening.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.