10-årig hockeyfanatiker blev rekordtränare

 På Seskarö i Haparandas skärgård, en ö med stora tallhedar och med Bottenvikens vågor ständigt i ansiktet, har ishockeyns trollkarl, Per Kenttä, 39 år, sitt smultronställe. Tillsammans med sambon Marie och sonen Alexander 10 år, laddar han för en hockeysäsong som rymmer ett otal frågetecken, inte minst ekonomiskt.

Per,en 10-årig hockeyentusiast som växte upp och blev rekordtränare och delaktig i tre klubbars succé i eliten. 

Nu har per Kenttä ansvaret i Björklöven som är tillbaka som ett vinnarlag.

SHL och Hockeyallsvenskan, står inför den mest ovissa säsongen någonsin. Balansräkningen är helt beroende av den pågående coronasmittan, och regeringen/Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer.

Från en havsvik på Seskarö och med tydliga inslag av Tornedalens särpräglade dialekt, berättar Per Kentää för Idrottens Affärer hur Umeå-laget Björklöven ska återvinna förlorad glans. Som sportchef har han det yttersta ansvaret för att spelartruppen är konkurrenskraftig.

Meriter som få andra

Hans hockeyöga har sedan tiden som målvakt i Stil, Föreningen för studentidrott i Luleå, i slutet av 1990-talet firat stora triumfer. Två gånger utsedd till ”Årets ledare” av Hockeyjournalisternas Kamratförening efter uppmärksammade insatser i först Haparanda-laget Asplöven och sedan hos IK Oskarshamn som mot alla odds kvalade in till SHL våren 2019.

Nu bygger Per Kentää för SHL på nytt, kvalet mot MoDo i våras avbröts, men målsättningen ligger fast. Spelare har försvunnit, men nya har fångats in, som meriterade målvakten Kevin Poulin, 30 år, samt backen Daniel Rahim, defensiv pjäs.

Ska Kentää ännu en gång leva upp till sitt rykte som magiker.

-Som alla i den här branschen vill jag göra mitt jobb så bra som möjligt. Nu står vi inför en mycket speciell säsong, där mycket händer som inte jag kan påverka. 

-Trollkarl eller inte – det är hårt arbete,  ett brett kontaktnät och att ha marginaler på sin sida i avgörande moment. Det är det som gäller, fastslår Per Kentää.

Hans filosofi har präglats av  ”mentorer” som  Freddy Lindfors, klassisk Luleå-tränare och finske Pasi Mustonen, verksam i Sverige flera år och senast förbundskapten för Finlands framgångsrika damlag i ishockey.

Björklövens gröna sida

-Jag delar deras syn på ishockey och har hämtat mycket hos dessa. Vilken typ av spelare som krävs för att spela den ishockey jag vill se. Byggd på rörlighet och vårdat passningsspel, betonar Per Kentää.

Allt lagbygge baseras på ekonomiska realiteter. Efter flera säsonger på ruinens brant och med konkursspöket i hälarna redovisade klubbens vd. Anders Blomberg vid bokslutet 30 april ett eget kapital på 2.4 miljoner kronor.  Koncernens intäkter uppgick till 45,9 miljoner och rörelsevinsten blev 2,1 miljoner.

Viktigt att notera är att ”Löven” under den gångna säsongen var under licensnämndens lupp, ett så kallat kontrollår. Kapitalkravet har tills vidare lagts på is på grund covid 19-effekter.

Den säsong som nu väntar tar den hockeyallsvenska ettan direkt till SHL – utan föregående kval. Det är mot den bakgrunden som lag som Björklöven, Modo, Timrå och AIK ser chansen till återkomst i hockeyns finrum. Vi kan förbereda oss på en knivskarp hockeyallsvensk serie.

-Absolut, väl så intressant som SHL, och med mycket speciella förutsättningar vad gäller förberedelser. Vågar jag tro att det blir seriestart den 1 oktober, det datum som nu gäller, frågar sig Per Kentäå från den stillsamma tillvaron på Seskarö.

Hockeyfrälst hemma i Haparanda

-Jag blir här till i början av augusti, jag behöver lugnet här uppe, för att samla krafter till den säsong som kommer. Ladda alla batterier som det heter, både fysiskt och mentalt, säger Per Kentää.

Han blev ”fast” i ishockeyn som 10-åring,  ishallen hemma i Haparanda var inbjudande varm  jämfört med utomhusaktiviteter under vinterhalvåret.

-Som jag minns var det så, nu kan jag inte vara annat än nöjd. Hockeyn kom att prägla mitt liv,  sysselsättningen efter skolan, aldrig kunde jag drömma om att det skulle bli mitt yrke. Det är inte alla förunnat att få ha sin hobby som sitt yrke, avslutar Per Kentää.

Hans tvillingbror, de är förvillande lika, valde en annan väg.  Han är i dag ekonomichef i Haparanda kommun.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.