Idrotten i stort behov av uppmuntran

Fler moderna anläggningar som möter våra ungdomars behov. Färre tapp till våra största sporter.

Det är framtida önskemål även från min sida

Hoppas ni har en – om än något kylslagen – glad sommar. På Folkspel laddar vi för omstart efter semestertider. Eller hemester, som det heter för många detta märkliga år.

Vi är på tårna med våra produkter Bingolotto och Sverigelotten.

Vi laddar med Årets Eldsjäl och Månadens föreningshjältar.

Lyfta ideela krafter

För att skapa ekonomiska förutsättningar för de klubbar och organisationer vi företräder och finns till för. Genom att lyfta fram alla de ideella krafter som gör vårt föreningsliv så unikt och samhällsnyttigt.

För så är det.

Det finns ingen annan rörelse som på motsvarande vis bidrar med så mycket till vårt samhälle.

För att det ska fortgå är det av största vikt med engagemang, utveckling och analyser. 

Har i veckan noterat två artiklar som åtminstone för min del manar till eftertanke.

En intressant debattartikel i Aftonbladet. Företrädare för ett antal specialförbund, tillsammans med en arkitektbyrå, påvisar bristerna på moderna träffpunkter för att främja folkhälsan för inte minst våra barn och ungdomar i samhället.

Slitna hallar vanligt

De möts i dag av slitna hallar som överlevt uppemot 50 år och som inte svarar upp mot vad som skapar inspiration och lust till såväl livsnyttig rörelse som den inkludering ett aktivt föreningsliv innebär.

Med ett projekt som döpts till Framtidens Idrottshall vill de få landets kommunpolitiker att agera för att det skapas tidsenliga hallar och anläggningar, vilka lockar till en aktiv fritid och under trygga former.

Hela artikeln finns att läsa här: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qLG561/folkhalsan-i-fara--bygg-nya-idrottshallar

I Expressen och på Föreningsliv, som produceras i samarbete med Folkspel – fanns det nyligen en artikel om att föreningsidrottandet till antalet deltagare mattas av oroväckande mycket, inte minst bland de yngsta.

Mest pojkar ger upp

Centrum för idrottsforskning, som analyserat det lokala aktivitetsstödet, säger exempelvis att tappet bland pojkar i i åldern sju till tolv år uppgår till hela 13 procent från 2015 till 2018. Bland flickorna i samma ålderskategori har det backat med nio procent.

Tittar vi på idrott för idrott har åtta av de tio största sporterna en negativ utveckling som ska tas på största allvar.

Under 2008–2018 har rapporterade aktiviteter för flickor och pojkar i åldern 7–20 år inom fotbollen minskat med nio procent.

Motsvarande siffror för ridsport är 35 procent och tennis 22 procent.

Även om vi idag ser att allt fler i högre grad väljer att på egen hand ta sig till gymmet, att ge sig ut och springa och helt enkelt individanpassa sina fysiska aktiviteter, är det självklart en mörk utveckling vi inte får blunda för.

I takt med tiden har vi blivit allt mer upplysta om vilka hälsorelaterade konsekvenser ett ökande stillasittande innebär. Likaså den samhällsfunktion ett vitalt föreningsliv fyller.

I min bok innebär det att vi tillsammans måste få ovan nämnda minustecken att förvandlas till plus – och i förlängningen därmed en ännu bättre folkhälsa.

Tror dessutom att önskemålet om byta ut slitna 50-åringar mot fräscha och mer inbjudande mötesplatser skulle spela en viktig roll i det sammanhanget.

Mer om rapporten hittar du här 

Fortsatt glad sommar.

Hans Sahlin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.