Ansträngningar som gynnar välgörenhet

De olika Klassiker-loppens insatser inom CSR ökar och därmed även summorna till välgörenhetsorganisationer som Cancerfonden och Barncancerfonden.

Totalt samlade arrangemangen in 1,3 miljoner kronor 2018 till gagn för olika välgörenhetsorganisationer, Loppen gjorde också stora insatser för miljöförbättrande aktiviteter. 

Dessutom gick dryga 40 miljoner  till det lokala föreningslivet som ersättning för arbetet som funktionärer.

Så här bidrar Klassiker-loppen till ett bättre samhälle tack vare sitt CSR-arbete: 

Vasaloppet: Fokuserar på hållbarhet - miljömässig, social och ekonomisk. När det gäller det första området har loppet sedan 2017 nolltolerans mot nedskräpning. Den deltagare som skräpar ned får 15 minuters tidstillägg. 

Avfallshanteringen är en annan del som Vasaloppet utvecklat med en av sina partners, Suez (f d Sita). Tack vare ett speciellt utarbetat program har loppet minskat sitt brännbara avfall från 1,5 kg per deltagare och år till 0,3 kg. Vasaloppet har även mycket med att anpassa sina mässtält och lokaler till fossilfri uppvärmning.

När det gäller ekonomisk och social hållbarhet satsar Vasaloppet på långsiktiga investeringar i anläggningen, såväl för vinter- som sommaraktivitet, samt en fortsatt satsning på motion och hälsa. Det motverkar bland annat psykisk ohälsa och förbättrar livskvalitén.

Inspirerar via skolan

Engelbrektsloppet: Har satsat på Klassjoggen, en aktivitet i samband med skolstarten i centrala Norberg i form av löparslinga på två kilometer som präglas av Glädje, Gemenskap och Uppmuntran. 2018 samlades 700 elever på Stora torget för att springa. Syftet är att få eleverna i förskoleklass upp till årskurs 9 att röra mer på sig, samt också öka intresset för att anmäla sig till Engelbrektsloppet. Målet är att utveckla loppet till en mer utpräglad CSR-aktivitet och koppla den till en välgörenhetsorganisation.

Deltagarnas egna initiativ

Vätternrundan: Har ett utökat samarbete med Barncancerfonden från och med 2018. I år samlades 230 000 kronor in bland annat via initiativen Ride of Hope. Vätternrundan dubblade också de extra 250 kronor per deltagare som ges i ytterligare grupper dedikerade för Barncancerfonden. Detta betyder att varje deltagare i dessa grupper totalt genererar 500 kronor till forskningen kring barncancer. 

Deltagarnas egna initiativ till olika insamlingar till välgörande ändamål ökar kraftigt, konstaterar Vätternrundans ledning som välkomnar detta. Cykling bygger gemenskap och därmed bra former för insamlingsprojekt.    

Hållbarhetsarbetet utvecklas kontinuerligt med allt från utvecklade skräpzoner till medarbetare och funktionärer som får rätt förutsättningar att göra sina uppdrag.

Certifieringen enligt ISO 20121:2012 (hållbarhet vid evenemang) har bidragit och bidrar till utveckling. Genom årliga revisioner får organisationen en värdefull utvärdering som underlag för fortsatt arbete.

Miljö och hållbarhet

Vansbrosimningen: Fokuserade under 2018 extra mycket på miljömässig hållbarhet. Tack vare en riktad insats mot engångsmaterialet i restaurangtältet lyckades Vansbrosimningen minska det brännbara avfallet från 7,1 ton till 2,7 ton på bara ett år. Det loppet gjorde var att byta ut engångsmaterialet i plast mot komposterbara produkter av palmblad och trä. Genom att i allmänhet satsa mer på källsortering i samarbete med en av sina partners, Suez, lyckades man även sortera ut 730 kg plast, tidningar och wellpapp från det brännbara avfallet - något som inte gjorts tidigare.

I samarbete med Naturskyddsföreningen kopplade loppet an till rent vatten i Naturskyddsföreningens Rent Vatten-projekt och samlade in pengar från deltagarna i samband med anmälan till loppen. 

TCS Lidingöloppet: Bidrog 2018 med 720 000 kronor från Rosa Bandet-loppet till Cancerfonden. Pengar kommer från del av startavgifterna, men också pengar som skänkts på plats av deltagarna i Rosa Bandet-loppet och andra lopp inom ramen för TCS Lidingöloppet.

Titelsponsorn TCS samlar dessutom in pengar till Astrid Lindgrens Barnsjukhus under loppet och har 2017 och 2018 fått in och bidragit med 323 000 kronor.

Lidingöloppet-organisationen bidrar också till Stockholms Stadsmission, både med kläder och pengar som samlats in via loppet och Stockholm Tunnel Run 2014 samt Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017. Totalt har dessa två lopp genererat drygt 1,5 miljoner kronor och över tio ton kläder till Stadsmissionen. 

Thomas Björn Klassiker-loppens CSR berikar forskning

Den allsvenska säsongen har inte ens börjat, men AIK Fotboll skördat redan segrar, Försäljningen av mittfältaren Kristoffer Olsson innebär intäkter till klubbrn på rut 30 miljoner kronor. Nu kommer rapporter om att klubbens försäsongströja sålt slut i rekordfart.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.