Klassikerevent söker ny chef

Efter sju år vid rodret kommer Jan Palander att sluta som generalsekreterare för Vansbrosimningen efter sommarens evenemang. Arrangemanget har vuxit från fyra lopp över en helg till det dubbla antalet och sträcker sig nu över två helger med simning, swimrun och triathlon.

 

– Det har varit ett inspirerande uppdrag och väldigt roligt att få göra den här resan tillsammans med bygdens alla föreningar och funktionärer, säger Jan Palander. 

– Nu är det dags för någon annan att ta över stafettpinnen och fortsätta att utveckla evenemanget.

Vansbrosimningen genomfördes för första gången 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med närmare 15 000 deltagare. Utöver lopp i simning ingår även tävlingar i swimrun och triathlon. Vansbrosimningen är sedan 1971 en del av En Svensk Klassiker.

Han kom från skidsporten som en bakgrund som landslagschef, marknadschef, världscupansvarig och Sveriges representant i Världscupskommittén.

Under Palanders sju år år har evenemanget utvecklats mycket, inte minst vad det gäller antalet deltagare , men även som tävling och inte minst har arrangemanget som helhet vuxit avsevärt.

– En av de saker som gör det så roligt att arbeta med ett sådant här evenemang är det enorma engagemang som finns i hela bygden för att både påverka och bidra på olika sätt, förklarar Jan.

– För en relativt liten ort som Vansbro spelar evenemanget en viktig roll på flera sätt, det sätter Vansbro på kartan och bidrar till att många fler får uppleva den här regionen. Det är också ett kulturarv med en väldigt stark tradition att värna om.

Nu startar processen med att rekrytera en ny Generalsekreterare. Jan Palander lämnar sin roll efter 2019 års evenemang och ska därefter finnas kvar som ett stöd till organisationen.

Inte många såg det komma men nu är Åby/Tjureda klart för elitserien i bandy. I byn Åby, 24 kilometer norr om Växjö, bor 431 personer men klubben har 1 300 medlemmar. Dessutom är småländska Åby/Tjureda vid Helgasjön landets rikaste bandyklubb.

Det handlar ofta om icke handlingskraftiga politiker. Nu har motsatsen skett och då har gruppen av handlingskraftiga bara fått kritik, bl a av kollegor som tittade på.

Det som har hänt i Bjurholm slår rekord och är ytterligare ett inslag i byråkrat-Sverige. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska skidförbundets och längdlandslagets satsning med Team Bauhaus har blivit en sportslig succé med bland annat nio pallplaceringar i världscupen i vinter.

Nu utvecklas samarbetet ytterligare genom att Bauhaus går in och premierar framgångar i världscupen.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Vinterstudion är programmet som aldrig har varit så efterlängtat, uppskattat och fylligt som just nu. Men så är utbudet också rekordartat.

Mitt i lördagens sändning fick Sverige också en VM-medaljör i Anna Swenn-Larsson.Och på söndagsmorgonen har uppemot 1 miljon svenskar reserverat tid för fortsättningen på alpina VM.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.