Ett första steg - mot målet!

Extremt motiverande och utmanande året runt! Det är En Svensk Klassikers måtto, eller som det också betonas: Du behöver uthållighet, envishet och en stor portion disciplin. Du får tillbaka glädje och den goda hälsa som följer med motion och fysisk aktivitet. Nu blir också Klassikerns utbud omfattande via en egen Digital Bilaga här på Idrottens Affärer. Det betyder en rad artiklar med nyheter och händelser runt alla arrangemang som ingår i En Svensk Klassiker.

De olika Klassiker-loppens insatser inom CSR ökar och därmed även summorna till välgörenhetsorganisationer som Cancerfonden och Barncancerfonden.

Totalt samlade arrangemangen in 1,3 miljoner kronor 2018 till gagn för olika välgörenhetsorganisationer, Loppen gjorde också stora insatser för miljöförbättrande aktiviteter. 

Dessutom gick dryga 40 miljoner  till det lokala föreningslivet som ersättning för arbetet som funktionärer.

Med devisen ”aktivera sponsorskapet för maximal affärsnytta och utväxling” har Santander Consumer Bank utvecklat sitt samarbete med En Svensk Klassiker sedan 2016.

Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet - starka Klassiker-lopp och välkända varumärken som innebär mångmiljonbelopp tillbaka till idrotten. Bara under 2018 gav de drygt 40 miljoner. Tack vare alla svettiga motionärer

Efter sju år vid rodret kommer Jan Palander att sluta som generalsekreterare för Vansbrosimningen efter sommarens evenemang. Arrangemanget har vuxit från fyra lopp över en helg till det dubbla antalet och sträcker sig nu över två helger med simning, swimrun och triathlon.

Lidingöloppet får en ny generalsekreterare och ett mycket överraskande namn presenterades på fredagen, nämligen Ninna Engberg. Hon återkommer inom idrotten i en operativ roll och tillträder den 1 december. 

Den förra Globenchefen har jobbat som konsult i några år. Men hon hade uppenbarligen en längtan tillbaka till levande idrott.

Skådespelerska, sångerska, låtskrivare, programledare, manusförfattare, regissör, stå-upp-komiker, föreläsare – och numera också med bra ”koncentrationskondition”. Det tackar Barbro Babben Larsson bland annat ICA-Klassikern för, som hon går i mål med i samband med Lidingöloppet.


Hallå där, Marie Söderqvist som sitter i En Svensk Klassikers Advisory Board och ska inledningstala på konferensen ”Regionalt cykelforum med tema folkhälsa” som arrangeras i Knivsta 27 september av Region Uppsala.

Två OS-guld, ett VM-guld och fem EM-guld – och flest landskamper genom tiderna i norsk damhandboll. Nu har Karoline Dyhre Breivang avslutat handbollskarriären och satsar på att få såväl elit som motionärer att maximera träningen och träna så rätt som möjligt – med En Svensk Klassiker som en viktig plattform.

Hon blev förlamad i underkroppen bokstavligen över en natt. Nu simmar 18-åriga roddlöftet Ebba Einarsson Vansbrosimningen för första gången – med simmaren och flerfaldige guldmedaljören i Paralympics, Anders Olsson.

Välorganiserad, lyhörd och ödmjuk. Det är tre egenskaper som är en förutsättning för att utveckla evenemang att rulla ännu smidigare. Det anser Gunilla Brynell Johansson, vd för Vätternrundan, som driver sin organisation enligt modellen Sportkontoret.

Att öka andelen människor som rör på sig i vardagen är en av framgångsfaktorerna till att göra Sverige och svenskarna friskare. Då gäller det att luras lite, enligt Marie Söderqvist, författare till rapporten Vägen till hälsa.

På torsdagen presenterade organisationen En Svensk Klassiker sin årliga rapport om hälsoläget i Sverige.

Det är den tredje rapporten på lika många år. Varje rapport har haft sitt eget tema. Årets tema är Vardagsmotion.

Diagnos Sverige – om framtidens hälsa är namnet på en bok som släpps under måndagen och tar tempen på hälsan i Sverige. En Svensk Klassikers vd Michael Thorén är intervjuad och delar med sig av sina och organisationens erfarenheter – och ger förslag på lösningar.

TV-producent, programledare, manusförfattare, skribent, bloggare, influencer - och nu även inspiratör till att få andra tjejer att börja träna. Det börjar bli trångt på Hanna ”HanaPee” Perssons visitkort.

För de flesta är En Svensk Klassiker en av livets stora utmaningar, såväl fysiskt som mentalt. Men inte för manusförfattaren och TV-profilen Kalle Zackari Wahlström, 37. För honom är den bara en uppvärmning för en ännu tuffare utmaning…

Deltagare i motionslopp blir allt mer kräsna och hängivna – vilket skapar speciella ”stammar” som åker runt i världen på jakt efter nya tävlingsupplevelser. Detta ställer större krav på arrangörerna, men skapar samtidigt nya möjligheter till ökade intäkter både för arrangörer och destinationer.

Mycket nöjd med Lidingöloppet, frustrerad över Vasaloppet och glad över nya lärdomar och att han faktiskt antog utmaningen. Johan Olsson har gått i mål i En Svensk Klassiker – och siktar mot nya mål.

90 minuter, sedan hade över 30 000 deltagare anmält sig till Vasaloppet 2019. Det blev tjurrusning i vanlig ordning.

Fredagens Kortvasan innebar starten förVasaloppsveckan 2018. Bilderna från Berga by var klassiska och traditionella. Totalt är nästan 62 000 deltagare anmälda till årets vintervecka

”De e dom små små detaljerna som gör det” sjöng Povel Ramel och Wenche Myhre i den älskade slagdängan från 1972 med samma titel.

Ett synsätt som även gäller för motion. Det är nämligen vardagsmotionen – inte toktränandet – som är avgörande för folkhälsan i Sverige. Det ska Marie Söderqvist visa i en unik studie.

Den 15 februari möter Östersunds FK Arsenal i Europa Leagues 16-delsfinal på Jämtkraft Arena. Laget laddar genom att utmana sina supportrar på skidåkning via En Svensk Klassiker på hemmaplan.

Ett år fyllt av uppnådda mål, nya lanseringar och partners som hjälper till att föra ut budskapet om att ”göra Sverige och svenskarna friskare”. Organisationen En Svensk Klassiker flyttade fram positionerna 2017 – och kan se fram emot ett spännande 2018.

Vasaloppet har presenterat att räkenskapsåret 2016/2017 som det bästa någonsin med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor. Det innebär att arrangörsföreningarna IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF får dela på 25 miljoner kr. Samtidigt blir det skiften i de mest framträdande ledarrollerna: efter dryga 30 år i ansvarig ställning träder Sven von Holst och Ulf Hållmarker tillbaka.

Att byta ut diesel som värmekälla till förmån för fjärrvärme på Vasaloppsmässan och mobil snöproduktion istället för transporter av snö. Nu tar Vasaloppet sitt hållbarhetsarbete ett steg till inför 100-årsjubileet år 2022 – och hoppas på betydligt fler kvinnliga deltagare.

Endast en av tio motionärer tränar sin mentala styrka och hälften av motionärerna vet inte hur de ska träna upp den. Det visar en undersökning som Renault genomfört som en del av sitt partnerskap med En Svensk Klassiker. Renault tar nu in triathlonstjärnan Jonas Colting.

Lidingöloppets satsning på ett eget Rosa Bandet-lopp och insamling till Cancerfonden har blivit en succé. Insamlingen ökade med nästan det dubbla från förra året till över en halv miljon kronor.

300 personer i 23 kommuner som samlat ihop till 589 kilometer motion – och då har inte alla som anmält sig kommit igång ännu. Special Olympics-klassikern har fått en stark start.

Elitidrottarna har det redan, liksom vardagsmotionärerna, tjejerna, ICA:s kunder och skoleleverna. Nu ska även personer med utvecklingsstörning få det. Få vadå? Jo, sin egen Klassiker!

Vasaloppet, detta fantastiska evenemang. Eller dessa fantastiska arrangemang eftersom allt fler människor lockas till att cykla, springa, åka skidor ja, att anstränga sig i någon form. Tusen och åter tusen känner sig manade att starta.Därmed växer också En Svensk Klassiker.

Närmare en halv miljon människor i Sverige lever med en cancerdiagnos och ytterligare miljontals berörs såsom närstående. Det vill Lidingöloppets Rosa Bandet-loppet vara med och ändra på – och avstår därför startavgifter till förmån för cancerforskningen.

Två av tio barn och ungdomar (19 %) ägnar sig inte åt fysisk aktivitet överhuvud taget. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus tagit fram på uppdrag av organisationen En Svensk Klassiker.

Svenska barn rör på sig för lite, enligt de senaste rapporterna. Det gäller dock inte de 12 922 som deltagit eller deltar i Skolklassikern. De har sprungit, cyklat, simmat och skidat 17 268 mil - drygt fyra varv runt jorden!

Vansbrosimningen vinstlott för kommunen

Efter nästan två decennier som elitidrottsman i världsklass har skidåkaren Johan Olsson laddat om – som motionär. Ett gäng motionärer under Vätternrundan förra året tände hans gnista att ta sig an En Svensk Klassiker. Nu gäller det bara att få till det här med simningen…

Att få upp folk ur soffan och sätta igång, och parallellt skapa bättre matvanor. Det är främsta anledningarna till varför ICA skapat ICA-klassikern – matvarugigantens bidrag till ökad folkhälsa som snabbt blivit en succé.

Allt fler kvinnor väljer att delta i någon av Vätternrundans olika lopp. Och går allt som arrangören MAIF Vätternrundan hoppas kan de snart cykla på bilfria vägar.

Mer idrott på skolschemat, motion på recept från läkaren och cykling som en del av friskvårdsbidraget. Det är cykelkungen Tony Grimaldis råd till regeringen för ökad folkhälsa.

EM-guld, VM-guld och OS-guld. Carolina Klüfts idrottsliv är kantat av segrar. Nu får hon chansen att ge tillbaka via GEN-PEP för att få ungdomar i rörelse – bland annat med hjälp av Skolklassikern och begreppet ”rörelseglädje”.

Idrotten tar plats i Gyllene Hjulet, sponsrings- och eventbranschens hyllning till de bästa projekten under året som gått. En Svensk Klassiker är nominerad i tre kategorier och totalt finns 17 nomineringar med idrottsanknytning i tävlingen.

För världens största skidlopp är hållbarhet och miljöarbete en överlevnadsfråga. Därför inför nu Vasaloppet nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar.

En Svensk Klassiker, en av svensk idrotts absolut starkaste varumärken, skriver avtal med IA Event, Idrotten Affärers kommersiella del och blir återkommande på sajten. 

Micke Thorén behärskar konsten att töja 24 timmar. Han får dem att bli fler och han levererar hela tiden. Det är mannen bakom En Svensk Klassikers totala förvandling.