I samarbete med En Svensk Klassiker

Ett första steg - mot målet!

Extremt motiverande och utmanande året runt! Det är En Svensk Klassikers måtto, eller som det också betonas: Du behöver uthållighet, envishet och en stor portion disciplin. Du får tillbaka glädje och den goda hälsa som följer med motion och fysisk aktivitet. Nu blir också Klassikerns utbud omfattande via en egen Digital Bilaga här på Idrottens Affärer. Det betyder en rad artiklar med nyheter och händelser runt alla arrangemang som ingår i En Svensk Klassiker.

Vasaloppet har presenterat att räkenskapsåret 2016/2017 som det bästa någonsin med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor. Det innebär att arrangörsföreningarna IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF får dela på 25 miljoner kr. Samtidigt blir det skiften i de mest framträdande ledarrollerna: efter dryga 30 år i ansvarig ställning träder Sven von Holst och Ulf Hållmarker tillbaka.

Att byta ut diesel som värmekälla till förmån för fjärrvärme på Vasaloppsmässan och mobil snöproduktion istället för transporter av snö. Nu tar Vasaloppet sitt hållbarhetsarbete ett steg till inför 100-årsjubileet år 2022 – och hoppas på betydligt fler kvinnliga deltagare.

Endast en av tio motionärer tränar sin mentala styrka och hälften av motionärerna vet inte hur de ska träna upp den. Det visar en undersökning som Renault genomfört som en del av sitt partnerskap med En Svensk Klassiker. Renault tar nu in triathlonstjärnan Jonas Colting.

Lidingöloppets satsning på ett eget Rosa Bandet-lopp och insamling till Cancerfonden har blivit en succé. Insamlingen ökade med nästan det dubbla från förra året till över en halv miljon kronor.

300 personer i 23 kommuner som samlat ihop till 589 kilometer motion – och då har inte alla som anmält sig kommit igång ännu. Special Olympics-klassikern har fått en stark start.

Elitidrottarna har det redan, liksom vardagsmotionärerna, tjejerna, ICA:s kunder och skoleleverna. Nu ska även personer med utvecklingsstörning få det. Få vadå? Jo, sin egen Klassiker!


Vasaloppet, detta fantastiska evenemang. Eller dessa fantastiska arrangemang eftersom allt fler människor lockas till att cykla, springa, åka skidor ja, att anstränga sig i någon form. Tusen och åter tusen känner sig manade att starta.Därmed växer också En Svensk Klassiker.

Närmare en halv miljon människor i Sverige lever med en cancerdiagnos och ytterligare miljontals berörs såsom närstående. Det vill Lidingöloppets Rosa Bandet-loppet vara med och ändra på – och avstår därför startavgifter till förmån för cancerforskningen.

Två av tio barn och ungdomar (19 %) ägnar sig inte åt fysisk aktivitet överhuvud taget. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus tagit fram på uppdrag av organisationen En Svensk Klassiker.

Svenska barn rör på sig för lite, enligt de senaste rapporterna. Det gäller dock inte de 12 922 som deltagit eller deltar i Skolklassikern. De har sprungit, cyklat, simmat och skidat 17 268 mil - drygt fyra varv runt jorden!

Vansbrosimningen vinstlott för kommunen

Efter nästan två decennier som elitidrottsman i världsklass har skidåkaren Johan Olsson laddat om – som motionär. Ett gäng motionärer under Vätternrundan förra året tände hans gnista att ta sig an En Svensk Klassiker. Nu gäller det bara att få till det här med simningen…

Att få upp folk ur soffan och sätta igång, och parallellt skapa bättre matvanor. Det är främsta anledningarna till varför ICA skapat ICA-klassikern – matvarugigantens bidrag till ökad folkhälsa som snabbt blivit en succé.

Allt fler kvinnor väljer att delta i någon av Vätternrundans olika lopp. Och går allt som arrangören MAIF Vätternrundan hoppas kan de snart cykla på bilfria vägar.

Mer idrott på skolschemat, motion på recept från läkaren och cykling som en del av friskvårdsbidraget. Det är cykelkungen Tony Grimaldis råd till regeringen för ökad folkhälsa.

EM-guld, VM-guld och OS-guld. Carolina Klüfts idrottsliv är kantat av segrar. Nu får hon chansen att ge tillbaka via GEN-PEP för att få ungdomar i rörelse – bland annat med hjälp av Skolklassikern och begreppet ”rörelseglädje”.

Idrotten tar plats i Gyllene Hjulet, sponsrings- och eventbranschens hyllning till de bästa projekten under året som gått. En Svensk Klassiker är nominerad i tre kategorier och totalt finns 17 nomineringar med idrottsanknytning i tävlingen.

För världens största skidlopp är hållbarhet och miljöarbete en överlevnadsfråga. Därför inför nu Vasaloppet nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar.

En Svensk Klassiker, en av svensk idrotts absolut starkaste varumärken, skriver avtal med IA Event, Idrotten Affärers kommersiella del och blir återkommande på sajten. 

Micke Thorén behärskar konsten att töja 24 timmar. Han får dem att bli fler och han levererar hela tiden. Det är mannen bakom En Svensk Klassikers totala förvandling.